• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Efectele secundare ale mutatoarei (bryonia alba)

Mutătoarea (Bryonia alba) este o plantă originară din Europa și nordul Iranului. A fost folosită în scopuri medicinale încă din secolul al 14-lea, atunci când un amestec din fructele acesteia era folosit pentru a trata lepra. Astăzi, această plantă este folosită în doze mici mai ales în remediile homeopatice pentru artrită, dureri și boli respiratorii. Cu toate acestea, un alt nume comun al mutătoarei este “napul diavolului” – un indiciu sugestiv pentru natura ei întunecată: în care cantități mari (peste 30 de boabe de fructe) mutătoarea poate provoca reacții adverse grave și chiar moartea. Printre efectele secundare comune ale acestei plante enumerăm:

 • Convulsii

Ingerarea unor părți ale plantei Bryonia Alba poate provoca amețeli, puls slab, transpirație rece, pupile dilatate, spasme, convulsii, și în cele din urmă moartea. În conformitate cu monografia pentru medicamente din plante elaborată de Ministerul Sănătății, consumul a 40 de fructe de mutătoare poate provoca moartea la adulți, iar aproximativ 15 de fructe sunt fatale pentru copii.

 • Interacțiunea cu alte medicamente

Una dintre utilizările primare ale mutătoarei în medicina populară este aceea de sugativă. Această proprietate poate provoca o serie de probleme digestive legate de absorbția de medicamente. Aceasta poate reduce absorbția de vitamina K, care afectează pacienții care iau anticoagulante. Aceasta poate reduce de asemenea, absorbtia de antidepresive, utilizate spre exemplu ca tratament pentru tuberculoză. Mutătoarea crește timpul de tranzit intestinal pentru medicamente folosite în cazul insuficienței cardiace congestive sau pentru tratamentul anumitor aritmii, reducând astfel eficacitatea medicamentelor, fapt ce ar putea fi fatal.

 • Tulburări digestive

Ingerarea fructelor de mutătoare nu numai că provocă diaree, dar poate duce de asemenea la o stare de vomă, inflamând stomacul și afectând tractul intestinal.  Unele studii atestă mutătoarea ca una din cauzele producerii de  hemoroizi. Aceste efecte sunt cauzate de rășini toxice care conțin cucurbitacins, folosite ca laxative drastice și emetice, care poate avea în aceleași timp simptome asemănătoare intoxicației alimentare. Doze chiar foarte mici din această rășină pot produce diaree severă. Sunt afectați de asemenea rinichii, iar în doze mari mutătoarea duce la leziuni renale.

 • Inflamație

Aceleași cucurbitacins din rășină care cauzează probleme digestive poate duce la iritare și inflamare, mai ales atunci când extractele de plante sunt aplicate direct pe piele și pe mucoase. Simpla atingere a mutătoarei proaspete poate provoca iritații ale pielii, și un contact mai prelungit poate duce la roșeață, erupții cutanate, infecții, vezicule și necroză – moartea țesutului pielii.

 • La femei

Potrivit Ministerului Sănătății, femeile ar trebui să fie deosebit de precaute atunci când utilizează Bryonia alba. Dozele mari pot precipita menstruația și provocă chiar avort spontan.

Written by hemoroizi

Autorii acestui articol reprezinta un grup restrans de medici proctologi, nutritionisti sau endocrinologi care activeaza in cadrul mai multor clinici de stat sau private, specializate in tratamentul hemoroizilor.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message