• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Cancerul de colon

Una din afectiunile care au o legatura indirecta cu hemoroizii este cancerul colorectal, cunoscut sub numele de cancer de colon sau cancerul de intestin. Aceasta boala presupune de cresterea necontrolata a celulelor din colon sau rect (parte a intestinului gros), sau în apendice. Analiza genetică arată că în esență, cancerul de colon si tumorile rectale sunt genetic aceeasi forma de cancer. Simptomele de cancer colorectal includ de obicei sangerare rectala si anemie, uneori asociate cu pierderea in greutate si modificari ale tranzitului intestinal.

Cancer colorectal mai apare ca urmare a stilului de viață necontrolat (odat[ cu inaintarea in vârsta), putine cazuri fiind asociate cu afecțiuni genetice. Aceasta boala începe de obicei în mucoasa intestinului si daca este lasata netratata, poate să crească în straturile musculare si in final prin peretele intestinal. Screening-ul este eficient la reducerea sansei de a muri de cancer colorectal și se recomandă să înceapă la vârsta de 50 de ani, continuând până la 75 de ani. Cancer localizat este de obicei diagnosticat prin sigmoidoscopie sau colonoscopie.

Cancerul închis în peretele de colon este de multe ori vindecabil prin cu interventii chirurgicale, in timp ce cancerul răspândit pe scară largă în jurul corpului este, de obicei, incurabil, doctorul concentrandu-se pe extinderea perioadei de viață a bolnavului prin chimioterapie și îmbunătățirea calității vieții. Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat în lume, dar este mai frecvent in tarile dezvoltate. Aproximativ 60% din cazuri au fost diagnosticate in lumea dezvoltata. Se estimează că la nivel mondial, în 2008, 1,23 milioane de cazuri noi de cancer colorectal au fost diagnosticate clinic, și 608 mii de oameni au murit de acesta.

Simptome

Semnele de cancer colorectal depind de localizarea tumorii in intestin, și dacă sa răspândit în alte părți ale corpului (metastaza). Semnele de avertizare clasice includ: agravarea constipației, sânge în scaun, scăderea în volum a scaunului, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, și greață sau vărsături la persoanele de peste 50 de ani. În timp ce sangerare rectala sau anemie reprezinta riscuri de cancer caracteristice celor cu de peste 50 de ani, alte simptome frecvent descrise, inclusiv pierderea în greutate apar, de obicei, numai dacă sunt asociate cu hemoragia.

Preventie

Cancerul de colon poate fi prevenit prin supraveghere atenta și îmbunătățirea stilului de viață. Recomandarile actuale dietetice pentru a preveni cancerul colorectal includ creșterea consumului de cereale integrale, fructe si legume, precum și reducerea aportului de carne rosie. Activitatea fizică pot reduce moderat riscul de cancer colorectal.

Medicație

Aspirina și celecoxibul par pentru a reduce riscul de cancer colorectal, in cazul persoanelor cu risc ridicat. Cu toate acestea, nu sunt recomandate în cazul persoanelor cu risc mediu. Există unele dovezi ca suplimentele de calciu ar actiona in mod pozitiv, dar acestea nu este suficiente pentru a face o recomandare. Consumul de Vitamina D este de asemenea asociat cu un risc mai mic de cancer de colon.

Written by hemoroizi

Autorii acestui articol reprezinta un grup restrans de medici proctologi, nutritionisti sau endocrinologi care activeaza in cadrul mai multor clinici de stat sau private, specializate in tratamentul hemoroizilor.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message