• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Vindecare

Atunci cand un pacient este diagnosticat cu o anumita afectiune, acesta doreste sa stie doua lucruri: daca boala este tratabila si daca ea se poate vindeca. Cele doua intrebari sunt valabile atat in cazul bolilor foarte grave, cat si in cazul bolilor mai putin periculoase pentru sanatatea unui om. Daca boala in cauza este boala hemoroidala, suferinzii pot adauga o a treia intrebare celor doua exemplificate mai sus: pot hemoroizii sa prezinte fenomenul de remisie totala? Un raspuns definitiv, corect si complet nu exista. Raspunsul pe care, de cele mai multe ori, il primeste pacientul este urmatorul: da, boala hemoroidala poate sa aiba perioade de remisie totala. Pentru o persoana putin informata in domeniul medical, formularea specialistului pare in intregime corecta si, cel mai important lucru, ii ofera o stare de liniste si de acceptare a schemei terapeutice indicate de medicul curant. Adevarul este ca termenul de remisie este utilizat in mod gresit de catre pacient, dar si de catre medic, care incearca sa ii explice suferindului, in proprii sai termeni, care sunt posibilitatile de evolutie ale bolii. In limbaj medical, remisie inseamna o scadere semnificativa a semnelor clinice care marcheaza prezenta unei boli, de cele mai multe ori referindu-se la parametrii biochimici. In cazul bolii hemoroidale, pacientul foloseste termenul de remisie cu sensul de vindecare a afectiunii, deoarece hemoroizii nu prezinta un tablou biochimic coerent.

De ce exista o problema cu formularea raspunsului in sine, nu doar cu semnificatia termenului? Pentru ca raspunsul, in forma sa de mai sus, ofera un neadevar pacientului: ii induce acestuia ideea ca boala hemoroidala poate fi vindecata. Nimic mai fals. O data ce boala hemoroidala a fost declansata datorita anumitor factori, ea nu mai dispare niciodata. Pacientul poate sa controleze frecventa si gravitatea crizelor hemoroidale cu ajutorul alimentatiei, exercitiului fizic si a unei modificari radicale a stilului de viata, dar nu in totalitate. De obicei, persoanele care respecta cu strictete terapia propusa de medicul curant, pe perioade lungi de timp, vor prezenta una sau doua crize grave de hemoroizi pe parcursul a cinci ani. O data cu inaintarea in varsta, crizele se vor inmulti, pana cand, chiar si cu dieta corespunzatoare, ele vor ajunge sa se manifeste de doua ori pe an. In cazul bolii hemoroidale, remisie se poate numi perioada dintre crize. Atunci cand aceasta perioada de timp depaseste un an, remisia poate fi considerata totala. Din pacate, hemoroizii nu respecta o alta regula a termenului de remisie si anume aceea care spune ca orice recadere ulterioara a bolii va prezenta simptome de intensitate mai scazuta, dar va fi de durata mai lunga si potential mult mai grava. Pentru boala hemoroidala, toate crizele care apar dupa prima mare criza de hemoroizi sunt de aceiasi intensitate sau de intensitate mai scazuta.

De asemenea, este bine de stiut ca termenul de remisie este folosit, in general, atunci cand se vorbeste despre rezultatul unui tratament de lunga durata, cu o medicatie diversa si complicat de administrat, efectuat, de cele mai multe ori, doar sub supraveghere medicala. In cazul bolii hemoroidale, manifestarile ei fizice pot sa dispara fara nici o interventie din exterior, fara nici un tratament medicamentos si fara nici o explicatie logica. Acest tip de remisie dureaza relativ putin, mai putin de sase luni, dar poate sa convinga pacientul ca tratamentul trebuie intrerupt deoarece nu mai are nevoie de el. In aceste momente, medicul curant este obligat sa explice persoanei in cauza ca oprirea tratamentului dupa mai putin de doi ani este o varianta absolut certa de permitere a evolutiei bolii, pentru ca disparitia simptomelor nu indica o eliminare a bolii, ci doar o trecere a ei in rezerva, asteptand o oportunitate pentru a reveni in forta, atunci cand organismul este slabit datorita unei alte afectiuni.

 

Written by hemoroizi

Autorii acestui articol reprezinta un grup restrans de medici proctologi, nutritionisti sau endocrinologi care activeaza in cadrul mai multor clinici de stat sau private, specializate in tratamentul hemoroizilor.