• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Colonoscopia – ce este si cu ce va poate ajuta

O colonoscopie este un examen prin care medicul examinează interiorul colonului (intestinul gros) cu ajutorul unui instrument numit colonoscop. Colonoscopul are o mică cameră atașată la un tub flexibil.

De ce se efectuează colonoscopia

Colonoscopie poate fi realizat din următoarele motive:

 •     Dureri abdominale, modificări ale tranzitului intestinal, sau scădere în greutate
 •     Modificări anormale (cum ar fi polipi) găsite pe teste sigmoidoscopice sau raze X
 •     Anemie din cauza lipsei de fier (de obicei, atunci când nici un alt motiv a fost gasit)
 •     Sânge în scaun, pauze mari între scaune
 •     Examen pentru investigarea unei condiții medicale, cum ar fi polipii sau cancerul de colon
 •     Analiza de boli inflamatorii intestinale (colita ulceroasa boală și Crohn)

Cum se efectuează testul

Vă va fi administrat intravenos un calmant care vă va ajuta să vă relaxați. Nu ar trebui să simți nici un disconfort. Veti fi treaz în timpul testului și veți putea chiar să vorbiți, dar probabil nu vă veți aminti nimic. Există de asemenea și posibilitatea unei anestezii complete.

Veți sta pe partea stânga, cu genunchii îndoiți la piept. Colonoscopul este introdus prin anus și manevrat prin intestinului gros, avansând lent către ultima parte a intestinului subțire. Pentru o vizualizare mai bună și pentru a crea un fel de presiune superficială, este introdus aer la capătul tubului. Aspirația poate fi utilizată pentru a elimina lichide sau scaun.

Examenul se face practic în timp ce colonoscopul este tras înapoi. Medicul poate preleva mostre de țesut cu ajutorul forcepsului de la capătul colonoscopului. Se pot extirpa polipi  sau se pot efectua proceduri de specialitate, cum ar fi spre exemplu terapia cu laser.

Cum să vă pregătiți pentru colonoscopie

Va fi nevoie să vă curățați complet intestinele. În cazul în care intestinele dvs nu sunt curate, este posibil ca unele probleme să nu poată fi percepute corect. Medicul vă va oferi sfaturi și alternative pentru curățare. Aceastea pot include clisma, evitarea consumului de alimente solide cu 2-3 zile înainte de testare, utilizarea laxativelor, etc. Vi se va cere să beți multe lichide cu 2-3 zile înainte de test:

 • cafea
 • ceai
 • sucuri naturale de fructe
 • apă

Veți evita aspirina, ibuprofenul sau alte medicamente anticoagulante cu mai multe zile înainte de test. Va trebui să întrerupeți tratamentul cu pastile de fier cu câteva zile înainte de testare, deoarece fierul face scaunul mai negru decât în mod obișnuit, ceea ce face mai dificilă procedura. În general, orice tratament medical pe care îl urmați trebuie în prealabil discutat medicul dumneavoastră, pentru a stabili dacă inflentează procedura.

După colonoscopie

Medicamentele vă vor face somnoros, astfel încât în marea majoritate a cazurilor nu veți simți nici un disconfort și nu vă veți aminti practic testul. Este posibil să simțiți presiune în timp ce colonoscopul se mișcă înăuntru, iar după procedură puteți acvea scurte crampe și trebuie de asemenea să vă așteptați la balonare și gaze.

Riscuri

 •     Sângerări abundente în cursul procedurii sau după îndepartarea de polipi
 •     Găurirea sau ruptura peretelui colonului, fapt va necesita o intervenție chirurgicală de reparație
 •     Infecție (foarte rar)
 •     Reacții adverse la medicamentele de relaxare

Veți avea nevoie să întrerupeți tratamentul cu pastile de fier sau lichide cu câteva zile înainte de testare, dacă furnizorul de îngrijire a sănătății vă spune că este bine să continue. Fier pot face dvs. de scaun negru întuneric, ceea ce face mai greu pentru medic pentru a vedea interiorul intestinului.

Written by hemoroizi

Autorii acestui articol reprezinta un grup restrans de medici proctologi, nutritionisti sau endocrinologi care activeaza in cadrul mai multor clinici de stat sau private, specializate in tratamentul hemoroizilor.

1 Comments to “Colonoscopia – ce este si cu ce va poate ajuta”

 1. Lucia says:

  Buna ziua.
  Doresc si eu sa imi fac o colonoscopie, problema este ca imi este foarte frica de procedura in sine. Imi poate spune careva ce fel de anestezie sa aleg: locala sau totala. Binenteles ca doctorii de la Regina Maria sau alte cabinete au proria lor agenda in ceea ce priveste aceasta procedura. Exista insa unele diferente notabile intre anestezia locala vs cea totala?

Leave a Reply

Message