• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Cea mai comuna manifestare a bolii hemoroidale este reprezentata de hemoroizii interni. De fapt, afectiunea in sine este definita drept o problema inflamatorie a venelor anorectale ce se afla incastrate in peretele canalului rectal. Practic, tratatele de medicina interna din intreaga lume ofera o descriere generala a bolii hemoroidale prin referire strict la hemoroizii interni, ceea ce poate sa para incorect. Adevarul este ca hemoroizii externi si cei micsti sunt doar complicatii ale hemoroizilor interni, ceea ce demonstreaza validitatea definitiei prezentate mai sus. Majoritatea pacientilor care sunt diagnosticati cu hemoroizi sufera de varianta interna a acestora, fiind vorba atat de femei, cat si de barbati, de orice varsta, din orice zona de pe glob si de orice conditie sociala.

Pentru a intelege intr-adevar cum functioneaza boala hemoroidala, trebuie sa avem cateva notiuni fundamentale in legatura cu anatomia si fiziologia portiunii inferioare a corpului uman si, mai ales, a sistemului digestiv din aceasta zona a organismului. Astfel, canalul rectal reprezinta ultima portiune a tractului digestiv, fiind, de fapt, zona care leaga partea finala a colonului de anus. Rolul canalului rectal este unul relativ simplu: deplaseaza bolul fecal pana la eliminarea lui completa, cu ajutorul gravitatiei, dar si cu ajutorul muschilor care formeaza, de fapt, aceasta portiune a corpului. Muschii rectali sunt, fara indoiala, cei care ofera cea mai mare presiune, atunci cand se face raportul forta oferita pe suprafata existenta, ceea ce le confera o capacitate motorie ridicata. Totodata, muschii rectali sunt si muschi striati, fapt ce are o semnificatie aparte: acesti muschi sunt controlati de catre persoana respectiva in mod constient, ceea ce conduce la ideea ca procesul de defecatie este controlat in mod voit, fapt care este perfect adevarat.

In interiorul muschilor care formeaza canalul rectal se gaseste o retea de vase de sange cu rol nutritiv si cu o constitutie deosebita, numite venele anorectale. Practic, acestea hranesc muschii si le ofera energia necesara contractarii si relaxarii. De asemenea, ele rezista la factorii externi si interni care pot cauza deformarea lor definitiva. In general, principala problema a unei afectiuni inflamatorii la nivel venos este diferenta de presiune. Astfel, peretii vaselor de sange din intreg corpul sunt elastici si deformabili, dar pana la un punct. Pentru a nu depasi aceasta limita, corpul uman a dezvoltat un sistem de reglare al presiunii interne si externe pana la atingerea unui echilibru satisfacator. Atunci cand acest echilibru este modificat, apar fenomenele inflamatorii. In cazul hemoroizilor interni, atunci cand mucoasa canalului rectal este ranita in mod repetat de boluri fecale de dimensiuni mari si de consistenta ridicata, venele anorectale se inflameaza.

Exista o subclasificare a hemoroizilor interni dupa gravitatea manifestarilor fizice, in patru categorii. Astfel, gradul I de boala consta in formarea propriu zisa a hemoroizilor, pacientul prezentand o inflamatie usoara, o constipatie acuta care este pe cale de a se croniciza si o durere de intensitatea scazuta, difuza si sub nici o forma permanenta. De asemenea, in acest moment, orice senzatie dureroasa intensa este precedata de o masa copioasa, plina de proteine de origine animala, de sucuri carbogazoase, de alcool sau de condimente picante. Gradul II de boala indica o inflamare definitiva a venelor anorectale, inflamare care nu mai are posibilitatea de a disparea singura, fara interventie exterioara. Majoritatea pacientilor se prezinta la medic cu hemoroizi de gradul II pentru ca abia acum acestia incep sa fie resimtiti cu adevarat. Daca suferindul isi cunoaste foarte bine propriul corp, poate sa observe ca exista o problema la nivelul canalului rectal, care impiedica deplasarea corecta a bolului fecal. Gradul III si gradul IV al bolii hemoroidale descriu o afectiune foarte grava, prezentand hemoroizi sangeranzi, extrem de durerosi, uneori chiar si purulenti. Este momentul in care singura solutie oferita pacientului este cea chirurgicala, pentru eliminarea completa a venelor anorectale inflamate.