• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Hemoroizii sunt definiti drept inflamatii ale venelor anorectale. In mod curent, ei se impart in doua mari categorii: hemoroizi interni si hemoroizi externi. Ultimii douazeci de ani au adus dupa sine nu doar progrese importante in tratamentul antihemoroidal, ci si o evolutie a bolii in sine o data cu aparitia celei de-a treia categorie de hemoroizi: hemoroizii micsti. In mod evident, hemoroizii interni sunt formati din modificarea dimensionala a venelor anorectale care se afla la interiorul canalului rectal, adanc incastrate in peretele muscular. Surprinzator, hemoroizii externi nu reprezinta inflamatii ale venelor anorectale exterioare, deoarece nu exista astfel de vene. Prin urmare, hemoroizii externi sunt complicatii ale hemoroizilor interni. Practic, atunci cand venele anorectale isi maresc diametrul foarte mult, ele nu mai au loc in interiorul canalului rectal si incep sa se deplaseze in jos, in sens gravitational pozitiv, pana cand traverseaza anusul si ajung la exterior. Aici, datorita contactului cu factorii externi, cum ar fi apa, aerul atmosferic si frecarea de haine, venele inflamate isi ingroasa peretii, se transforma in formatiuni de culoare vinetie sau de culoare neagra, lucioase si tari, cu diametru intre un centimetru si trei centimetri. Hemoroizii micsti sunt combinatii intre cele doua tipuri de hemoroizi descrise mai sus, dar care dezvolta o anumita categorie mai mult. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de hemoroizi micsti prezinta hemoroizi interni mai mult decat hemoroizi externi.

Hemoroizii externi sunt cea mai usoara forma de manifestare a bolii hemoroidale, fiind cea mai simplu de tratat. In cazul acestei categorii de hemoroizi, nu exista nevoia de estimare a marimii hemoroizilor sau a locului unde trebuie aplicat tratamentul, deoarece ei sunt vizibili cu ochiul liber. De asemenea, deoarece hemoroizii externi prezinta culoare diferita in functie de gravitatea problemei, este usor pentru medicul curant sa observe ce fel de schema de tratament ii este necesara suferindului si cand trebuie inceput tratamentul propriu zis. Cea mai eficienta schema de tratament a hemoroizilor externi o reprezinta, cu siguranta, aceea care incepe cu aplicarea unor creme antihemoroidale, de trei ori pe zi, timp de o luna. In general, dupa aproximativ doua saptamani, formatiunile hemoroidale sunt mult reduse si par a fi uscate. De fapt, crema antihemoroidala utilizata stimuleaza circulatia sangvina, iar sangele aflat in pungile respective este trimis inapoi in venele sanatoase, lasandu-le pe acestea goale. In acest moment, medicul curant poate sa indeparteze hemoroizii externi cu ajutorul unei pensete speciale sau, daca pacientul a mai suferit astfel de interventii, cu ajutorul unui laser de dimensiuni reduse, care ofera precizie foarte mare.

Daca tratamentul cu cremele antihemoroidale nu functioneaza, atunci pacientul poate sa ceara informatii despre operatiile de eliminare a venelor anorectale inflamate. Trebuie explicat foarte clar pacientului ca interventiile vor fi efectuate in interiorul canalului rectal, deoarece acolo se afla, de fapt, locul de origine al venei respective. Daca eliminarea problemei se face doar din exterior, sansele ca hemoroizii sa reapara sunt foarte ridicate. Orice interventie chirurgicala de acest gen necesita spitalizare timp de o zi, o anestezie locala, daca persoana in cauza intelege ca orice miscare inutila poate conduce la esecul operatiei, sau o anestezie totala, daca patologiile asociate permit acest lucru. Recuperarea dureaza o saptamana, desi suferindul este externat a doua zi dupa operatie, daca nu prezinta semne de infectie. In perioada de recuperare, pacientul trebuie sa respecte un anumit regim alimentar, preferabil format doar din lichide pentru primele trei zile de la interventia chirurgicala. De asemenea, este indicat ca suferindul sa nu aplice presiune pe zona afectata, motiv pentru care trebuie sa nu se afle in pozitie sezanda pentru mai mult de cinci minute, timp de patru sau cinci zile si nu trebuie sa mearga mai mult de cateva minute, zilnic. Dupa aceasta perioada, atunci cand persoana in cauza nu mai simte nici o durere la miscare, poate reveni la viata sa normala cu siguranta ca accesul hemoroidal nu va aparea din nou, daca mentine stilul de viata indicat de medic.