• Clinici si doctori

  Afla care sunt cele mai bune clinici de proctologie direct de la utilizatorii site-ului nostru.

  read more
 • Vindecare

  Te poti vindeca complet de hemoroizi?

  read more
 • Durerea

  Calmarea rapida a durererii.

  read more
 • Dieta

  Regim alimentar pentru preventia hemoroizilor.

  read more
 • Tratament

  Tratarea hemoroizilor pe cai alternative.

  read more

Hemoroizii sunt o afectiune a sistemului circulator, fiind, de fapt, inflamatii ale venelor anorectale. Datorita delimitarii foarte exacte a locului in care se manifesta boala hemoroidala, ea se preteaza foarte bine la un tratament aplicat local. Mai mult, este esential de stiut ca majoritatea medicatiei administrate oral sau intramuscular nu functioneaza atunci cand este vorba despre boala hemoroidala. Practic, daca pacientul se afla in plina criza hemoroidala si sufera de dureri foarte intense, administrarea unor analgezice puternice pe cale orala poate sa nu aiba nici un efect asupra suferindului. Paradoxal, daca pe zona afectata se aplica comprese cu un decoct sau o infuzie dintr-o planta cu un moderat efect analgezic, sansele ca durerea pe care o simte pacientul sa se diminueze sunt mult mai mari. De ce se intampla acest lucru? Raspunsul este simplu: receptorii durerosi de la nivelul canalului rectal sunt legati direct de nervii din maduva spinarii. Majoritatea analgezicelor de sinteza nu actioneaza asupra centrilor nervosi din maduva spinarii, ceea ce le face ineficiente in cazul unei crize hemoroidale. Analgezicele locale, fie ele naturale sau de sinteza, blocheaza receptorii durerosi de la nivelul mucoasei rectale si nu mai permit transmiterea impulsului electric catre creier, deci nu permit propagarea durerii. Daca centrii nervosi nu mai comunica cu creierul, pacientul nu mai simte durerea. Acelasi principiu se aplica si pentru antihemoragicele si cicatrizantele administrate oral, ele dovedindu-si ineficacitatea terapeutica in urma numeroaselor studii de specialitate.

Ceai pentru hemoroizi
Ceai pentru hemoroizi

Pentru tratamentul local al bolii hemoroidale, pacientii prefera varianta terapeutica naturista, cum sunt cataplasmele cu decoct sau infuzie din diferite plante medicinale, dar si baile de sezut cu infuzie concentrata sau cremele obtinute prin incorporarea directa in baza de crema a unui produs vegetal uscat sau a unei cantitati ridicate de extract natural. Totusi, de cele mai multe ori, se folosesc ceaiurile pentru hemoroizi, iar printre cele mai eficiente se numara:

 • Ceaiul de scoarta de stejar: cunoscuta si drept Quercus robur cortex, scoarta de stejar are importante proprietati antihemoragice, cicatrizante si, in cazul anumitor varietati, antiseptice. Este bine de stiut ca stejarul de la care se face recoltarea trebuie sa aiba cel putin zece ani, pentru ca principiile active care stau la baza actiunilor sale farmacologice sa se gaseasca in scoarta in cantitati suficient de mari. Prepararea decoctului de scoarta de stejar este simpla: peste 15 grame de scoarta de stejar se adauga 250 de ml de apa clocotita si se amesteca usor. Se lasa in contact timp de treizeci de minute si se strecoara lichidul obtinut. Solutia finala ar trebui sa fie colorata in brun inchis si perfect limpede. O data ce a ajuns la temperatura camerei, se poate aplica pe zona afectata prin intermediul unei cataplasme.
 • Ceaiul de lavanda: iarba pisicii este cunoscuta de publicul larg drept unul dintre principalele sedative vegetale, fiind foarte eficienta chiar si la doze mici. In mod evident, nu este utilizata in tratamentul antihemoroidal datorita efectului sedativ, ci datorita proprietatilor sale analgezice si slab antibacteriene pe care le prezinta, mai putin studiate, dar prezente daca planta este prelucrata in mod corespunzator. Astfel, se prefera ca florile de lavanda, singura parte din planta care are valoare medicala, sa fie culese doar in ultima parte a primaverii si doar daca au o culoare violet. Florile de culoare roz sau cele de culoare albastra sunt variatii ale lavandei fara proprietati analgezice si antibacteriene. O data culeasa, planta se usuca timp de doua saptamani, fie in aer liber, dar la umbra, fie in camere special amenajate, unde temperatura ambientala nu trebuie sa depaseasca 30°C. Dupa uscare, florile pot fi utilizate pentru tratamentul antihemoroidal. Infuzia concentrata obtinuta va fi baza unei solutii pentru bai de sezut, bai care trebuie sa fie efectuate de trei sau de patru ori pe zi, in perioadele de criza hemoroidala, si o data pe zi, in afara acestor perioade.